Tislaamo

Shaman Spirits perustettiin vuonna 1998 ja tislaaminen aloitettiin heti vuosituhannen vaihteessa. Alusta alkaen visiona on ollut olla putiikkimainen tislaamo joka tunnetaan laadusta.

tarinamme alkaa jo 1800-luvun lopulta, kun Suomi oli vielä Venäjän hallitseman Aleksanteri II:n suurruhtinaskunta.

  1. helmikuuta 1860, paikalliselle perunanviljelijälle Juhan Matinollille myönnettiin virallinen tislauslupa nykyisen Shaman Spiritsin paikalle. Alkuperäisen lupakirjan mukaan – jonka voit vieläkin löytää tislaamon toimistosta – maanviljelijät saivat käyttää tislaamiseen 46:ta kanisteria, joiden tilavuus oli siihen aikaan noin 0,5 litraa.

Pitkän lakiteknisen pyörittelyn jälkeen, Suomen hallitus päätti asettaa maanlaajuisen kieltolain, joka astui voimaan 1. kesäkuuta 1917, noin viisi kuukautta ennen itsenäisyyden julistusta.

Uusi alku – Kieltolain ja rajoitusten päättyminen.

Kieltolaki kumottiin joulukuussa 1931, ja saapui päätökseen virallisesti 5. huhtikuuta 1932. Tästä eteenpäin alkoholintuotanto ja myynti pysyi valtion monopolina aina vuoteen 1995 saakka, jolloin Suomi liittyi Euroopan unioniin. Valtio myönsi tästä alkaen lupia yksityiseen alkoholituotantoon, joka mahdollisti myös tislaamojen perustamisen yksityisinä yrityksinä. Jari Matinolli — paikallinen perunanviljelijä ja alkuperäisen luvanomistajan jälkeläinen — päätti panna alulle Shaman Spirits Oy:n perustamisen, jona se tunnetaan vielä tänäkin päivänä.

Shaman Spirits perustettiin vuonna 1998 ja tislaus aloitettiin heti vuosituhannen vaihteessa.

salaisuutena vesi

Moni unohtaa, että vodkan pääraaka-aine (60 %) on vesi. Jopa nimi ”vodka” on johdettu venäjänkielisestä sanasta ”voda”, vesi. Tämä tarkoittaa, että tärkein vodkan laatuun vaikuttava tekijä on veden laatu. Olemme ylpeitä voidessamme todeta, että meillä on käytössämme todennäköisesti maailman puhtain ja kirkkain pohjavesi.

SIELU LÖYTYY HARJUN ALTA

Käyttämämme Hirsijärven puhdas, kirkas pohjavesi syntyy ainutlaatuisissa olosuhteissa. Vesi suodattuu parhaan mahdollisen puhdistusprosessin läpi heti ensimmäisten sadepisaroiden pudotessa hiekkaharjun pintaan. Harju muodostui noin 11 000 vuotta sitten jääkauden sulamisvesien tunnelissa mannerjään vetäytyessä alueelta. Harju kiertää pitkin Pohjanlahden rantoja, tekee mutkan Rokuan Geoparkissa ja jatkaa matkaansa satoja kilometrejä kohti kaakkoa päättyen Lieksan Pyytöjärveen. Harjulla sijaitsi myös muinainen kauppareitti, joka yhdisti Pohjanlahden kansalliseepokseemme Kalevalan maisemiin eli nykyiseen Karjalan tasavaltaan.

Sadevesi suodattuu ja puhdistuu paksujen, tuhansia vuosia vanhojen hiekkakerrosten lävitse, jonka jälkeen se asettuu pohjavedeksi harjun ytimeen. Tämä pohjavesi on vodkiemme sielu.

Harjun hiekka on erinomainen pohjaveden suodatin, koska mannerjään sulamisvedet ovat aikoinaan huuhtoneet sen vapaaksi epäpuhtauksista. Pohjavesivarantoon suodattunut erittäin kylmä ja puhdas vesi virtaa hitaasti kohti luodetta ja Rokuaa pulpahtaen silloin tällöin pintaan alavilla alueilla sijaitsevista lähteistä. Hitaasti virtaava vesi säilyy raikkaana ja saa makunsa alla olevan kallioperän mineraaleista. Kallioperämme on lähtöisin lähes kaksi miljardia vuotta vuoristosta, joka on ajan saatossa rapautunut ja muodostanut peruskallion. Tällaista luonnollista puhdistusprosessia ei voida korvata keinotekoisin puhdistusmenetelmin. Käyttämämme pohjavesi ei vaadi jälkikäsittelyä tai lisäaineita.